valg af hoveddør

Når du skal vælge hoveddør er det ikke kun dørens design du skal tænke på, men også dørens sikkerhed, i form af tykkelse, lås og materiale. Vi giver dig her lidt indsigt i disse forskellige forhold, som du skal kigge efter, når du skal ud og vælge hjemmets nye dør.

Typer af hoveddøre 

Hoveddøre kommer i et hav af forskellige typer og modeller, så du kan derved få en hoveddør der lever op til dine krav om bl.a. design og sikkerhed.

De fleste hoveddøre er lavet i massivt træ og fås med eller uden vinduer, alt efter hvad dit behov og ønske er. Farven kan du også selv mulighed for at vælge, da du kan få den malet en ønsket farve, eller få den fabrikeret i den farve, som du foretrækker.

Dørene kan både fås både i standardiserede mål, eller den kan specialfremstilles efter åbningens behov.

Værktøj der bruger batteri vil oftest være betegnet som akku-værktøj.

Akku er en forkortelse for akkumuleret, hvilket blot betyder enhed, der oplagrer energi og derfor kan være et batteri. Batteriteknologien i dag er blevet så udviklet, at denne type af værktøj opnår samme egenskaber som værktøj, der i stedet anvender trykluft eller ledning.

Mange foretrækker i dag at benytte akku-værktøj, da man på denne måde slipper for at slæbe rundt på en ledning og fordi de oftest er nemmere at anvende end andre typer af værktøj.

Pris og kvalitet hænger sammen

Prisniveauet på en hoveddør kan variere meget, da det afhænger af, hvilket materiale den er lavet i og sikkerheden i døren. Prisen ligger som regel i et spænd fra alt mellem 7.000 til 20.000 kr.

Når der skal vælges en hoveddør, skal det vigtigste fokusområde være at den er stærk og solid. Oftest hænger pris og kvalitet sammen, og jo billigere døren er, jo mindre sikker vil den være, og jo kortere tid holder den.

Alt efter om du skal bruge en dør i standard mål eller have den specialfremstillet, varierer prisen også.

Færdig producerede døre fås i størrelser fra 0,9 – 1,1 m i bredden og fra 2,05 – 2,15 m i højden. De forskellige producenter har oftest forskellige standardmål, og du kan derfor være heldig at finde en producent der laver en hoveddør i netop din ønskede størrelse, uden den skal specialfremstilles.

Dette skal du kigge efter før du vælger hoveddør

Inden du går ud og vælger en hoveddør, skal du være opmærksom på en række forhold der kan have indflydelse på valget.

Passer hoveddøren til resten af huset 

Dørens design skal naturligvis passe til resten af jeres hjem. Se derfor på hvilken type materiale og farver huset er sammensat af, og brug disse som udgangspunkt for jeres nye hoveddør.

Du kan drage fordel af at vælge en dør der minder om hjemmets gamle hoveddør, så der er større sandsynlighed for at den passer ind. Hvis du ønsker et nyt udseende, kan du i stedet vælge en ny type af hoveddør. Dette kan for eksempel være i forbindelse med udskiftning af vinduer.

Hvilken kvalitet skal hoveddøren være i 

Kvaliteten spiller en stor rolle når det kommer til valget af en ny hoveddør. Derfor skal du se på om det skal være en dør af massivt træ der er mere sikker, eller om du kan nøjes med en dør lavet af MDF plader. Jo bedre kvalitet døren er i, jo længere vil den oftest også holde.

Hvis du vil gå efter en hoveddør af kvalitet, skal den føles tung og robust. Den skal have et minimum af tre hængsler, da dette sikre at den ikke bliver skæv over tid og den ikke slår sig.

Hvis du går efter en hoveddør i massiv mahogni eller eg, vil du have en dør der holder i mange år. Hvis du vælger en hoveddør af malet MDF plade, vil den være billigere men ikke holde lige så længe. Hvis der derudover kommer en ridse i en MDF plade dør, vil vand trænge ind under malingen og få døren til at svulme op.

Hvor nem er hoveddøren at vedligeholde 

Hvor meget vil i gerne skulle vedligeholde døren skal der også tages stilling til. Hav derfor fokus på at den dør du vælger, er nem at holde ved lige og ikke kræver den store istandsættelse løbende.

Døre af massivt træ vil oftest kræve mere vedligeholdelse i form af oliering, mens højglans eller malede døre ikke kræver den samme mængde pleje.

Åbner hoveddøren ind- eller udad 

Når der er tale om en hovedør, skal den altid åbne indad, da man ellers ”skubber” gæsterne væk, når der skal åbnes for besøgende. Husk derfor at vælge en hoveddør der er beregnet til at åbne indad.

Lever hoveddøren op ti energikrav i bygningsreglementet 

Bygningsreglementer stiller krav til at hoveddøren skal være velisoleret og tæt, så der ikke opstår varmespild i hjemmet. Derudover skal U-værdien være på højst 1,8 da det viser hvor meget varmetab der sker gennem døren. Jo lavere U-værdi, jo bedre vil hoveddøren være til at holde på varmen.

Skal hoveddøren være højre- eller venstrehængt

Inden du går ud og køber en ny hoveddør, skal du huske at tage notits af om den eksisterende hoveddør er højre- eller venstrehængt. På denne måde er du sikret at hoeddøren kommer til at åbne den rigtige vej.

Stil dig foran døren og se hvilken side hængslerne er placeret i. Hvis de er placeret i højre side er døren højrehængt, og hvis de er placeret i venstre side er døren venstrehængt.