Maling vinduer

Vinduerne er de mest udsatte elementer på husets facade, da de konstant bliver påvirket af temperaturforskelle, både inde- og udefra. Dette betyder at de både bliver udsat for fugt og kondens, hvilket kan skade vinduerne, men også husets øvrige facade.

For at vedligeholde dine vinduer og undgå råd og svamp fra fugt og kondens, skal de derfor males. Find inspiration til hvordan du bedst maler dine vinduer her.

Hvad skal du bruge af værktøj

For at male vinduer kræver det en smule værktøj og udstyr. Derfor skal du bruge:

 • Grundrens
 • Trægrunder eller grundingsolie – Enten en kraftig akrylmaling eller træbeskyttelse
 • Anza farveskraber med klinger
 • En vinduesskraber med ekstra blade
 • Jernspartel
 • Skrabejern, 3cm
 • Sandpapir i korn 150
 • Kitkniv
 • En blød børste
 • Vaskesvamp
 • Afdækningstape
 • Vinduespensel
 • Sprosselpensel

Fremgangsmetode for maling af vinduer

Før du kaster dig ud i at male vinduerne, er det en god ide at have styr på fremgangsmetoden.

 • Trin 1: Tag vinduesrammen ned. Dette gøres ved først at børste rammen, sprosser og karme fri for støv, og efterfølgende afrense karme, paneler og vinduesfalse, hvis de har været malet tidligere hen.
  I tilfælde af at de er tidligere malet, skal alt løstsiddende maling skrabes af med et smalt skrabejern, der også skal anvendes inde i vindueskarmen, hvis denne også er malet.
  Det er nødvendigt at fjerne den gamle maling, da vinduet ellers vil få svært ved at lukke ordentligt hvis malingen bliver for tyk.
  Efter at alt maling er fjernet, skal rammen og vinduet vaskes grundigt med grundrens og en vaskesvamp. Sørg for at komme ind i alle profiler og kanter.
 • Trin 2: Fjern resterne af de tilbageværende tætningslister og rens dem med malingsfjerner. Når dette er gjort, skal vinduets beslag skrues af. De koblingsbeslag der skulle sidde mellem dobbelte vinduer, kan du smøre med vaseline for at beskytte dem mod malingsrester.
 • Trin 3 – Skrab det løse kit af der skulle være tilbage, hvilket gøres med en flad spartel. Hvis der er glasisætningsbånd, skal disse tjekkes og udskiftes, så de er i højde med glaslisten.
  Vær opmærksom på at du ikke må trykke med værktøjet mod selve glassiden på vinduet.
  Skrab vinduesglasset rent med en skarp vinduesskraber. Giv efterfølgende rammerne grundolie, inden der bliver fuget igen.
  Herefter skal vinduet kittes med nyt vindueskit. Sørg for at det har samme tykkelse og mængde som det gamle. For at få en jævn overflade, skal kitkniven dyppes i en sæbeopløsningen, inden der glittes.
 • Trin 4: Hvis der er mørke træpartier på vinduerne, skal disse slibes ned til det rå træ. Her skal du slibe med sandpapir, korn 150, og sørg for at gå grundig til værks, da der ellers kan forekomme ujævnheder. Når træet er slebet ned, er det tid til at børste rammen grundigt med en ren og blød børste.
 • Trin 5: Fjern eventuel gammel maling med en varmepistol. Vær blot opmærksom på, at ved for meget varmepåføring, kan glasset risikere at sprænge. En løsning kan være at bruge en infrarød lampe, hvor sandsynligheden for at glasset springer er minimal.
 • Trin 6: Vælg de korrekte pensler til at male vinduet med. Der er specifikke pensler der er beregnet til at male vinduer, disse kaldes Anza vinduespensler og kan fås i forskellige tykkelser. Hvis vinduet der skal males har sprosser, kan du med fordel vælge en smal Anza sprosselpensel. Denne gør det nemmere at male kanterne, uden at du får maling på glasset.
 • Trin 7: Undgå at male begge sider af vinduet på én gang. Mal i stedet den samme side af vinduet på én dag, og den anden side den efterfølgende dag. Når vinduerne er malet, er det vigtigt at de får lov til at tørre. Ellers kan du risikere at de bliver svære at åbne, når de først er sat tilbage i vinduesrammen. Malingen vil som regel være tør efter 12 timers tørretid. Kig eventuelt på den maling du har købt, hvis du vil være sikker på den korrekte tørretid.
slibe vinduer

Efter at vinduet er malet

Når vinduet er malet, tørret og sat i igen, er det vigtigt at være opmærksom på vedligeholdelsen. Hvis bundglaslisterne er nedbrudte skal de erstattes med nye, hvor de med fordel kan udskiftes med vedligeholdelsesfrit aluminium. Dette vil spare dig for udskiftning i fremtiden.
Fugemassen på vinduet vil ofte trænge ud i træet, være skyld i dårlig vedhæftning, da det er lavet af silikone. Samtidig kan silikonen ikke males over, så brug derfor en fugemasse der er beregnet til at blive malet over.
Gå tætningsbånd og kitmateriale igennem, og sikre dig at tætningslisterne ikke er lavet af PVC, da denne type materiale går ind og blødgør træbeskyttelsen.
Sørg derudover altid for at der er en luftspalte mellem vindueskarmen og vinduesrammen, så det er muligt for fugten at slippe væk.

Hvor tit skal du male dine vinduer

Hvor ofte du skal male dine vinduer afhænger af, hvor de er placeret. Hvis vinduerne er sydvendte, vil det være nødvendigt at male dem ca. hvert femte år. Hvis de i stedet sidder andre steder på huset, er det kun nødvendigt at male dem ca. hvert 10. År. Hvis malingen derimod er afskallet inden, skal det gøres hurtigst muligt, så de ikke tager skade og fugt dermed trænger ind i husets konstruktion.