isolering af loftsrum

Hvis du bor i et hus med en høj eller middelhøj rejsning, er der stor sandsynlighed for at du har et ubeboet loftsrum.

Sådan et loftsrum, kan være et godt sted at sætte ind med isolering, hvis man ønsker at spare på varmeregningen, mindske kuldenedfaldet i hjemmet eller hjælpe miljøjet med et mindre CO2 udslip fra boligen.

Isolering af et loftsrum er samtidig relativt nemt og billigt, så der er derfor ikke de store undskyldninger for at udskyde processen.

To typer af isolering 

Der er to forskellige måder at isolere et loftsrum på, der hver har deres fordele og ulemper.

Isolering med isoleringsgranat 

Denne type isolering skal blæses ud over hele loftet med specielt udstyr. Vær opmærksom på, at dette ikke er en type isolering du selv må foretage dig, men i stedet skal have professionelle håndværkere til.

Hvis du i første omgang havde tænkt dig, at du ville have håndværkere til at udføre opgaven, er dette den billigste måde at isolere loftsrummet på.

Isolering med isoleringsmåtter eller isoleringsruller

Ved at bruge isoleringsmåtter eller isoleringsruller, har du den billigste måde at isolere loftet på, hvis du selv vil stå for opgaven.

Hvor meget isolering skal du bruge

Hvor meget isolering der skal anvendes på loftet afhænger af flere forskellige forhold.

Hvis du hiver alt nuværende isolering ud og starter forfra eller blot skal have isoleret et nyt loft, skal der bruges mellem 340-360 mm isolering, hvis der er plads til dette. I alle tilfælde skal du helst undgå at komme under 300 mm og over 400 mm.

Hvis der er tale om efterisolering af dit loftsrum, vil det være nok at placere 200-300 mm isolering oven på den allerede eksisterende isolering.

Inden du går i gang med at lægge den nye isolering, skal der lægges en gangbro. Ellers vil du hurtigt komme til at træde isoleringen ned og ødelægge den når du bevæger dig henover loftet

Inden du går i gang med isoleringen

Før du kan isolere loftet, er der et par ting der først skal ordnes og tages stilling til.

Kontakt dit forsikringsselskab 

Ved alt byggearbejde der fortages på din bolig, skal forsikringsselskabet først kontaktes. Hvis dette ikke gøres, vil forsikringen ikke dække eventuelle skader der opstår undervejs i processen.

Din forsikringspræmie vil som regel stige mens der laves arbejde på boligen, da der er større risiko for, at der sker skader undervejs end ellers.

Valg af isoleringsmateriale

Valget af isoleringsmaterialer kan være mange, da du skal vælge imellem om du vil have isoleringsgranulat, isoleringsmåtter eller isoleringsruller.

Isoleringsmåtter og ruller fås i mange størrelser og tykkelser. Fordelen ved at anvende disse er, at de er nemme at håndtere og er yderst gode at isolere med. Derudover har de færre samlinger, og er derfor nemmere at undgå utætte samlinger hvor kold luft kan trænge ned igennem.

Ved brug af isoleringsgranulat, vil det oftest være nødvendigt at gennemgå hele loftet for utætheder, da det ellers nemt vil kunne komme ned i resten af boligens rum, når det indblæses på loftet.

Håndværker eller ej

Som tommelfingerregel, er det en god ide at få en håndværker til isoleringsopgaven, hvis der er tale om at ændre på tagets konstruktion. Hvis der blot er tale om, at der skal isoleres med måtter eller ruller, og er forholdsvis ferm på fingrene, er det sagtens en opgave du selv kan foretage dig.

Vær blot opmærksom på, at dampspærren er intakt inden du går i gang, da det ellers kan føre til fugt i boligen.

Hvis der allerede er isoleret

I de fleste boliger, ligger der allerede eksisterende isolering på loftet. Denne vil oftest være af en tykkelse på 100 mm, hvilket ikke er nok i henhold til de nuværende regler og bestemmelser for isolering. I stedet skal der minimum ligge et lag der er 300 mm tykt.

Det kan være nødvendigt blot at efterisolere, hvis den eksisterende isolering er i pæn stand. Hvis isoleringen derimod er krøllet, fugtig eller ser medtaget ud på anden vis, skal alt isolering hives ud, og et nyt lag lægges på.

Isoler loftet

Når du har bestemt dig for hvilken type isoleringsmateriale du vil anvende, om du vil gøre det selv eller have en håndværker til det og om det er nødvendigt at hive alt isoleringen ud eller blot at efterisolere, er det tid til at isolere loftet.

Få isoleringen op på loftet

Isoleringen kommer som regel i store ruller eller pakker, der kan være ret vanskelige at få op på loftet, grundet pladsmangel. Pak i stedet isoleringen ud nede i boligen, og bær det op lidt ad gangen.

Vær opmærksom på at det støver en hel del, at pakke isoleringen ud. Dæk derfor godt af inden udpakningen, eller gør det eventuelt udendørs hvis muligheden er der.

Sådan isolere du loftsrummet 

Det første lag af isoleringen skal lægges på loftets lange led, hvor det næste lag lægges på den korte led. På den måde vil alle samlinger gå ind over hinanden, og du undgår derfor flest mulig kuldebroer, der er med til at få kold luft ned i resten af boligen.

Det kan være nødvendigt, at skære måtterne eller skråt, hvis de skal kunne lægges helt ind under taget, og isolere bedst muligt.

Vær opmærksom på, ikke at komme til at dække for den eksisterende ventilering på loftet med den nye isolering. Kig derfor efter ventilationsriste i gavle eller langs tagfoden, og hav altid minimum 5 cm luft mellem isoleringen og taget.

Tjek isoleringen efter

Hvis du selv har stået for at isolere dit loftsrum, kan det være en god ide at kontakte en rådgiver der kan gennemgå loftet for eventuelle fejl og mangler i henhold til isoleringen. På den måde er du bedre stillet overfor forsikringsselskabet, hvis der skulle opstå problemer med loftet senere hen, og du har ord på at isoleringen er foretaget korrekt.