lille køkken

Det kan være en stor udfordring at forene drømme og små køkkener, da mangel på plads altid er en stor udfordring ved indretningsprojekter. Men med den rette indretning og en smule kreativitet, kan man selv i et lille køkken udøve stor kogekunst og fremtrylle de skønneste middage til familie og venner. Vi har lavet en lille guide til, hvordan du bedst muligt udnytter den sparsomme plads, så du kan indrette et lille funktionelt køkken, der opfylder alle dine behov.

En stor fordel ved små køkkener, er at de er lettere at personliggøre, og den trange plads kan virke charmerende, hyggelig og stemningsfuld, da det lille rum er mere intimt. Inden man går i gang med indretningen, er der dog en række ting man bør tage højde for.

Køkkenbelysning

Det vigtigste ved indretning af et køkken er en god belysning, og derfor bør integrering af belysning være den højeste prioritet fra start af. Selvom køkkenet måske indeholder flere vinduer, er den naturlige belysning begrænset i flere måneder om året med lange mørke vinterdage. Som et godt supplement til den naturlige belysning, findes der mange smarte løsninger, der kan lyse dit køkken godt op. Hertil kan f.eks. bruges spotlys under køkkenskabene, så du kan se hvad du laver når grøntsagerne skal snittes. Vi har lavet en guide om køkkenbelysning, om hvordan du vælger den rette belysning i dit køkken.

Køkkenopbevaring

En anden vigtig og stor udfordring i et lille køkken, er at finde tilstrækkelig plads til opbevaring. Hertil kan det anbefales at tænke vertikalt, og med fordel udnytte højden, ved at opsætte skabe der går helt op til loftet. Alt efter, hvor højt oppe skabene sidder, kan det dog være besværligt at nå de øverste ting i skabet, og du gør derfor klogt i at placere de ting du bruger mindst øverst i skabene.

Da gryder og pander er blandt de ting der fylder mest i skabene, bør du overveje at hænge disse op på væggen så der frigøres skabsplads til dit andet køkkengrej. Det kan skabe et mere råt industrielt look, men er også praktisk, da du hermed altid har gryder og pander lige ved hånden. Det er dog ikke kun gryder og pander du kan hænge op for at udnytte pladsen. Ved opsætning af en magnetisk holder, kan du ligeledes sætte dine større køkkenknive op. Krukker kan bruges til at opbevare grydeskeer og lignede, så du altid har dem lige ved hånden.

Valg af køkkenlåger

Når det kommer til køkkenlåger, gør du klogt i, at vælge køkkenlåger der åbner opad i stedet for udad, så lågerne ikke tager plads i rummet og besværliggøre din færden. Så undgår du, at banke hovedet ind i åbne skabslåger midt i din hektiske kokkering.

Fladens farver

Farvevalg påvirker rumfornemmelsen og kan virkelig snyde visuelt. Derfor gør du klogt i, at vælge køkkenelementer i lyse farver, da lyse farver får små rum til at virke større. Mørke elementer er derimod nyttige til at skabe kontrast og balance, og kan med fordel udnyttes i enden af rummet, da det får rummet til at virke større.