gulv der knirker

Mange ældre trægulve vil med tiden begynde at knirke, hvilket kan være til stor irritation for mange mennesker. At gulvet knirker, kan bl.a. skyldes, at plankerne er håndsømmet og at gulvbrættet derfor løsner sig fra bjælkeunderlaget eller, at der er kommet en svindrevne i bjælken. Hvis dit trægulv er begyndt at knirke, kan du relativt let komme problemet til livs. Følgende guide viser dig, hvordan du slipper af med dit knirkende gulv.

Hvilken type gulv har du

Inden du går i gang med at reparere dit trægulv, er det vigtigt, at du ved hvilken type gulv, du har. Det er nemlig meget forskelligt, hvordan gulvet skal repareres og ved nogle gulvtyper kan det være nødvendigt at lægge hele gulvet om. Hvilken type gulv du har, kan du oftest finde svar på i bygningstegningerne. Er du i tvivl om trætype eller fremgangsmåde, kan det være en god ide at høre en fagmand ad først.

Årsager til knirkende trægulve 

Der findes flere forskellige årsager til, at et trægulv kan begynde at knirke. Gulvplanker eller parketgulv kan med tiden svulme op og støde mod tilstødende træ. Hermed opstår der friktion mellem brædderne og knirke opstår.

En anden årsag kan være, at træbjælkerne har haft et højt fugtindhold, da de blev lagt, og derfor over tid vil krympe, hvilket kan få sprækker til at opstå. Sprækkerne vil hermed forårsage en forstærkende knirke i gulvet. En tredje årsag til et knirkende gulv kan skyldes en manglende nivellering af bjælkerne under gulvbrædderne. Dette er relativ let og hurtig at ordne.

Slå sømmene fast igen

Skyldes knirke i trægulvet, at gulvet har vredet sig løst af underlaget, så brædderne gnider mod hinanden, når du går på det, er det som regel let og hurtigt at ordne.

Har gulvet synlige tøm således, at det er sømmet fast til underlaget fra oven, kan du forsøge at slå sømmene fast til underlaget igen. Alternativt kan du banke det fast med nye søm. Til dette skal du anvende en hammer og en dyknagle. Placer dyknaglen oven på sømmet og slå således, at sømmet presses ned i underlaget igen og brættet atter fastgøres til underlaget.

Er sømmene ikke synlige, kan du bruge en metalsøger til at finde ud af, hvor de er slået i og hvor den underlæggende bjælke ligger. Denne metode er særlig effektiv på gamle fyrretræsgulve.

Prop gulvet 

Er sømmene ikke synlige på gulvet, findes der en anden effektiv mulighed, hvortil der skal bruges et propbor. Det anbefales dog, at du har en vis gør-det-selv erfaring som amatørhåndværker for at bruge denne metode – ellers bør du anvende en fagmand. Bor huller i gulvbrædderne med et propbor de steder, hvor gulvet knirker. Når dette er gjort, kan du skrue gulvbrættet fast nede i hullet med en skrue, så brættet fastgøres til den underliggende bjælke. Herefter proppes gulvet med lim og en træprop således, at skruerne tildækkes. Husk at anvende en tilsvarende type træ, så boringshullerne ikke skiller sig ud fra resten af trægulvet.

Intet virker – nyt trægulv? 

Hvis ingen af de ovenstående metoder virker på dit knirkende trægulv, betyder det ikke, at du skal ud og investere i et helt nyt trægulv. Ofte vil det være muligt kun at udskifte dele af gulvet i det knirkende område. Dette vil dog ofte medføre en vis farveforskel på de gamle og de nye brædder i begyndelsen, men i løbet af et par år vil forskellen forsvinde. Alternativt kan man med udskiftningen af trægulvet vælge at renovere og slibe hele gulvet, så man undgår farveforskellen fra start og får et ensartet gulv.