søjleboremaskine

Har du en boreopgave, der kræver stor præcision, er det en søjleboremaskine, du skal ud og have fat i. Men hvordan fungerer søjleboremaskinen egentlig og hvad skal du kigge efter, når du skal vælge en? Det giver vi dig svar på her.

Hvad er en søjleboremaskine?

En søljeboremaskine er det perfekte værktøj, hvis du skal arbejde med materialer, der kræver stor præcision at bore i. Denne type boremaskine er nemlig et af de værktøjer, der er mest præcise, når det kommer til boringer.

God kontrol af boring 

Ved brug af søjleboremaskinen har du mulighed for let at kontrollere selve boringen og du har samtidig mulighed for at bore i flere forskellige vinkler og stadig opnå et perfekt resultat.
At du kan anvende søjleboremaskinen til at bore i forskellige vinkler er utrolig praktisk, hvis du skal bore i skrå flader, hvor det kan være svært at opnå den rette vinkel på boringen med en almindelig boremaskine. Søjleboremaskinen lader dig nemlig styre boret direkte ind i det element, du ønsker at have hullet i.
Søjleboremaskiner kan bruges til at bore i både træ og metal og den har derfor et stort anvendelsesområde, der kan klare de fleste af dine borebehov.

Inden du vælger en søjleboremaskine

Før du går ud og vælger en søjleboremaskine, er det vigtigt at klarlægge, hvilke behov du har til den. Er du professionel håndværker, kan det oftest betale sig at vælge en lidt dyrere en af slagsen, da da vil have større præcision, og længere holdbarhed ved hyppigt brug, end de billigere alternativer. Kig derfor efter en søjleboremaskine, der er robust, har en kraftig stålsøjle og motorkraft samt stor slidstyrke. Herved er du sikret en maskine, der kan klare det daglige slid, den bliver udsat for.

Hvis du derimod er en ivrig gør-det-selv type, der ikke har behov for en søjleboremaskine så tit, men gerne vil have muligheden for at lave helt præcise boringer, er et billigere alternativ oftest en helt tilfredsstillende løsning.

Boring i træ og metal 

Hvis du skal bruge en søjleboremaskine, der kan bore i metal, skal du kigge efter en maskine, som kan fungere i lav spindelhastighed. Skal du bore i træ, er det derimod en med høj spindelhastighed, du skal kigge efter.
Nogle søjlemaskiner fås med mulighed for både at bore i metal og træ og kan derfor fås med forskellige indstillinger. Derfor skal du kigge efter en søjleboremaskine, der har 500-2500 omdrejninger i minuttet for at få den mest optimale maskine, der kan dække dine behov.
Du skal samtidig være opmærksom på, at søjleboremaskinen kan indstilles efter dine behov og er ergonomisk korrekt at anvende. Kig derfor efter om maskinen kan indstilles i den korrekte højde og hvordan den er at styre. Herved opnår du en langt mere hensigtsmæssigt brug af maskinen og undgår uhensigtsmæssige stillinger.

Bord- eller gulvmodel

Søjlebordmaskiner fås både som bord- og gulvmodel alt efter, hvad dine behov er og hvor store elementer, du skal bore i.
Til almindeligt brug i hjemmet vil en bordmodel oftest være stor nok til de opgaver, du støder på, hvor maskinen kan anvendes.

Se efter de sikkerhedsmæssige anordninger

Et vigtigt element i anvendelsen af en søjleboremaskine er hvor nem den er at anvende og indstille, når det kommer til sikkerhed.
Kig efter at sikkerhedsforanstaltninger som automatiske sikkerhedsafbrydere ved remskifte og separate nødstop er til stede. Sikkerhedsforanstaltningerne kan variere i antal fra maskine til maskine, men disse to skal du som minimum have, når du vælger en søjleboremaskine.
Derudover kan det også være fordelagtigt at vælge en søjleboremaskine, der har selvspændende borepatroner, forskellige former for fleksible bor, som du kan justere i forhold til løftestænder, samt arbejdslamper.

Sørg for at din rotationslaser er korrekt kalibreret

For at du får mest muligt ud af din rotationslaser, er det vigtigt at sørge for, at den er korrekt kalibreret. Tjek derfor din rotationslasers indstillinger igennem, hver gang den skal anvendes, for at sikre dig korrekt opmåling.

Trin 1

Start ud med at sætte rotationslaseren på en bordplade eller en trefod 5-10 meter væk fra en væg. Tænd for laseren og marker stregen, der udsendes på væggen.

Trin 2

Drej herefter laseren 180 grader og marker igen stregen på væggen.

Trin 3

Drej nu laseren 90 grader og marker igen stregen på væggen.
Hvis rotationslaseren er korrekt kalibreret, vil alle tre streger være inden for en afstand på 1-3 mm fra hinanden. Hvis de ikke er det, skal du have en professionel til at efter kalibrere din rotationslaser. Dette kan du også med fordel gøre én gang om året og derved sikre dig at få længst mulig levetid ud af din rotationslaser.