slagnøgle

En slagnøgle er til dig, der har behov for at løsne eller spænde en møtrik, hvor svensknøglen ikke er tilstrækkelig.
Lær mere om slagnøglens anvendelse her.

Hvad er en slagnøgle?

Slagnøglen gør det muligt nemt og hurtigt at kunne løsne og spænde møtrikker eller montere små og store skruer. Mange vælger at bruge den traditionelle svensknøgle, men hvis du har mange møtrikker, der skal skrues på, kan en slagnøgle være en god hjælp. Nogle møtrikker kan nemlig sidde så godt fast, at håndkraft ikke er tilstrækkeligt og her vil det være nødvendigt at benytte sig af en slagnøgle i stedet. Slagnøglen er nemlig eldrevet og gør, at du spare på dine egne kræfter.
Hvis en møtrik sidder et lidt uhensigtsmæssigt sted, som kan være svær at komme frem til med en almindelig svensknøgle, vil du med slagnøglen kunne komme lettere til opgaven. Dette kan for eksempel være tilfældet, hvis møtrikken sidder mellem to plader.

Inden du køber en slagnøgle

Før du går ud og anskaffer dig en slagnøgle, er det vigtigt at klarlægge dine behov til værktøjet. Det er vigtigt at være opmærksom på, hvad du skal bruge den, da forskellige slagnøgler egner sig bedst til forskellige typer af opgaver.

Det vigtigste element ved en slagnøgle er dens slageffekt. Slageffekten angives i newtonmeter også kendt som Nm. Jo mere Nm en slagnøgle er i besiddelse af jo flere opgaver, vil den kunne klare. Hvis du derfor har brug for en slagnøgle til de mere vanskelige opgaver, hvor møtrikkerne sidder yderst godt fast, vil du skulle bruge en slagnøgle med høj Nm.

Fordele og ulemper ved slagnøgler

Den store fordel ved slagnøgler er, at de er utrolig gode til opgaver, hvor der enten skal løsnes eller fæstnes, hvilket kan kræve, at der er en del kræfter bag. Med en enkelt hånd får du mulighed for ganske ubesværet at komme til møtrikker eller skruer, som kan være svært fremkommelige. Det er kun nødvendigt at bruge én hånd, når du bruger en slagnøgle, da den slår fremfor at skrue.
Hvis du derimod bruger en svensknøgle eller skruemaskine, skal du bruge begge hænder og det er derfor ikke altid, at du kan komme til med det pågældende værktøj.
Ulempen ved slagnøglen er dog, at den larmer en hel del. Den larmer i så høj grad, at det kan være nødvendigt at bruge et høreværn under anvendelsen. Jo mere Nm slagnøglen har, jo mere vil den også larme.

Batteri eller ledning

Som med mange andre typer af værktøjer i dag, fås slagnøglen enten med ledning eller batteri. Ved brug af en slagnøgle med ledning, vil du altid kunne bruge din slagnøgle. Det vil dog være nødvendigt hele tiden at have en stikkontakt og forlængerledning til rådighed, når den skal anvendes.
Hvis du i stedet vælger en slagnøgle med batteri, skal du huske, at det skal oplades før, du kan bruge slagnøglen. Med batteriet risikerer du også, at det løber tør under opgaven og skal oplades før du kan komme videre med arbejdet.
Batteriet giver dog slagnøglen en større rækkevidde og frihed og du slipper for altid at skulle have en ledning slæbende rundt efter dig, når du bruger slagnøglen.

Sørg for at din rotationslaser er korrekt kalibreret

For at du får mest muligt ud af din rotationslaser, er det vigtigt at sørge for, at den er korrekt kalibreret. Tjek derfor din rotationslasers indstillinger igennem, hver gang den skal anvendes, for at sikre dig korrekt opmåling.

Trin 1

Start ud med at sætte rotationslaseren på en bordplade eller en trefod 5-10 meter væk fra en væg. Tænd for laseren og marker stregen, der udsendes på væggen.

Trin 2

Drej herefter laseren 180 grader og marker igen stregen på væggen.

Trin 3

Drej nu laseren 90 grader og marker igen stregen på væggen.
Hvis rotationslaseren er korrekt kalibreret, vil alle tre streger være inden for en afstand på 1-3 mm fra hinanden. Hvis de ikke er det, skal du have en professionel til at efter kalibrere din rotationslaser. Dette kan du også med fordel gøre én gang om året og derved sikre dig at få længst mulig levetid ud af din rotationslaser.